Plata pentru cumpărături cu ajutorul sistemului de plăți Visa și rolul comisionului interbancar

Visa se mândrește cu soluțiile de plată sigure și inovatoare oferite miliardelor de oameni, milioanelor de întreprinderi comerciale și zecilor de mii de bănci din întreaga lume. Plățile cu Visa înseamnă economisirea timpului, comoditate, neutilizarea numerarului, securitate și protecție împotriva fraudelor.

Majoritatea oamenilor s-a obișnuit deja cu plăți rapide și sigure în magazine, cashback pentru cumpărături, servicii suplimentare, carduri de plată ieftine sau chiar gratuite, și că nu trebuie să fii îngrijorat că nu ai suficient numerar.

În același timp, cu Visa, există beneficii atât pentru cumpărător, cât și pentru vânzător. Plățile fără numerar îi ajută pe comercianți să-și îmbunătățească calitatea și viteza serviciilor, să obțină control asupra fluxurilor financiare, să reducă povara și costurile de deservire a numerarului, care luate împreună contribuie la creșterea vânzărilor și sporirea eficienței afacerilor.

Desigur, orice metodă de plată, fie achitarea fără numerar, fie, dimpotrivă, operațiunile cu numerar și încasări, generează anumite costuri. În cazul plății fără numerar, aceste costuri sunt acoperite printr-un comision de acceptare special, care se percepe pentru fiecare plată cu cardul și este determinat de către banca acceptantă (recipientul plății) ca procent din valoarea totală a bunurilor sau serviciilor comercializate. O parte din acest comision este utilizată de banca acceptantă pentru a-și acoperi costurile, pentru a dezvolta rețeaua de POS-terminale și infrastructura sistemului de plăți. Iar a doua parte se numește comision interbancar. Acesta este primit de banca emitentă (care a emis cardul utilizat pentru plată) de la banca acceptantă. Fondurile din comisioane se reinvestesc de bancă, menținerea și deservirea tehnică a infrastructurii de plăți, programele de loialitate pentru clienți, precum și tarife accesibile pentru deținătorii de carduri de plată. În același timp, principiile pieței determină nivelul comisioanelor interbancare pentru diferite tipuri de întreprinderi comerciale și de servicii.

Să vedem împreună cum, totuși, are loc achitarea cumpărăturilor cu ajutorul sistemului de plată Visa, cine participă în acest proces și cine le achită în final. Să luăm drept exemplu hanoracele cumpărate de David și Sofia.

Ce se întâmplă la achitarea cu Visa?

David și Sofia aleg cadouri pentru un prieten

  • David și Sofia aleg cadouri. Ce zici de un hanorac? Mergem într-un centru comercial și totodată probăm Hai! Cumpărăm online sau mergem într-un centru comercial? David și Sofia aleg cadouri. Ce zici de un hanorac? Mergem într-un centru comercial și totodată probăm Hai! Cumpărăm online sau mergem într-un centru comercial?

Metodele de plată


 

Trebuie de plătit suplimentar pentru serviciile băncilor și Visa?

Desigur că nu! Prețul hanoracului include toate comisioanele, inclusiv cel interbancar.

 

Și de ce este necesar acest lucru?

Comisionul interbancar (interchange) este comisionul pe care banca acceptantă îl plătește băncii emitente pentru fiecare tranzacție cu Visa.


Scheme that explains how interchange fee works

Cele mai frecvente întrebări