Chișinău, 1 Martie 2023 - Visa a anunțat astăzi rezultatele cercetărilor privind leadershipul și antreprenoriatul feminin în Europa de Est și de Sud-Est, Asia Centrală și Caucaz, realizate de Emerging Europe, un centru de creștere proeminent cu expertiză în regiune, ca parte a inițiativei She’s Next.
Studiul amplu a cuprins un sondaj online cu 2.000 de antreprenoare sau femei care desfășoară activități independente din 11 țări, inclusiv Republica Moldova, 75 de interviuri aprofundate și focus grupuri. Constatările oferă un profil amănunțit al femeii antreprenoare medii din regiune și vor permite părților interesate să înțeleagă luptele și provocările cu care se confruntă femeile în timp ce își desfășoară cariera.
„Așa cum a spus unul dintre intervievații noștri, este mai greu pentru femei să atragă fonduri. E mai greu în Silicon Valley. Este mai greu în țara ei, Armenia. Iar atragerea finanțării suplimentare este doar una dintre multiplele provocări cu care se confruntă femeile antreprenoare”, a declarat Andrew Wrobel, partener fondator al Emerging Europe. „Prin acest studiu, ne-am propus să explorăm antreprenoriatul feminin cât mai profund posibil și să înțelegem toate obstacolele potențiale care ar putea influența afacerile și start-up-urile create de femei. Totodată, ne-am dorit să le explorăm nevoile, precum și potențialele soluții care le-ar putea împuternici și le-ar putea ajuta afacerile să prospere și să se dezvolte la nivel internațional.”
Datele arată că majoritatea întreprinderilor deținute de femei din Europa de Est și de Sud-Est, Asia Centrală și Caucaz (84%) nu trec granițele internaționale, dar femeile antreprenoare sunt dispuse să învețe cum să facă afaceri în străinătate.
Sectoarele cheie în care își desfășoară activitatea întreprinderile deținute de femei sunt: frumusețea și wellness (17%), comerțul cu amănuntul (12%), agricultura și alimentația (12%), educația (8%) și PR-ul și marketingul (7%). Două treimi dintre femeile antreprenoare nu dispun de finanțare externă, în timp ce trei pătrimi din acestea nu au niciun angajat. Aproximativ 35% dintre afacerile deținute de femei din regiune au fost înființate cu o investiție de mai puțin de 1.000 de dolari SUA. Doar una din 10 femei are mai mult de 5 angajați.
„De la începutul său în 2019, programul She’s Next a vizat împuternicirea femeilor lideri și a comunităților locale pentru a le ajuta să prospere”, a declarat Vira Platonova, Senior Vice President și Group Country Manager pentru 17 țări. „În acest sens, pentru Visa este foarte important să cunoască nevoile și preocupările specifice ale femeilor antreprenoare din țările în care inițiativa este activă. Ne bucurăm să vedem lideri feminini din Republica Moldova și din întreaga regiune a Europei de Est și de Sud-Est, Asia Centrală și Caucaz, care trec treptat la comerțul electronic și se bucură de plăți digitale convenabile și de încredere. Vom utiliza rezultatele studiului pentru a aduce mai multe inițiative care promovează incluziunea de gen în regiune.”
Recomandări cheie
- Femeile luptă pentru independență profesională și financiară. Principalele surse de motivare a femeilor pentru a înființa o afacere sunt dorința de a-și crește veniturile (50%), disponibilitatea de a lucra pentru ele înseși (31%) și împlinirea unui vis (21%). În Republica Moldova, principala motivație de a porni o afacere este dorința de a crește veniturile - 63 %.
- Femeile antreprenoare sunt preocupate, aproape în egală măsură de afacerile lor și de viața privată. Respondenții au numit eșecul afacerii (29%), o înrăutățire a situației financiare (27%) și neglijarea familiei și a copiilor (25%), printre cele mai mari preocupări ale lor. Femeile din Republica Moldova sunt în mare parte preocupate de posibila deteriorare a situației lor financiare – 41% și de eșecul afacerii - 38%.
- Afacerile pe care le dețin femeile sunt supuse supraviețuirii prin concurență și atragerii de fonduri. Femeile antreprenoare tind să se confrunte cu provocări, precum concurența înaltă (40%), acumularea de capital (32%) și condițiile nefavorabile în afaceri (31%). Respondentele din Republica Moldova au spus că cele mai mari provocări în înființarea și gestionarea unei afaceri în țara lor au fost nivelul înalt de concurență - 43% și acumularea de capital – 39%.
- Femeile antreprenoare își doresc să învețe despre cum să facă afaceri în mediul online. Principalele abilități pe care respondentele sunt dispuse să le obțină sunt strategiile de atragere de finanțare suplimentară (47%), marketingul digital și social media (37%), comerțul electronic (24%) și dezvoltarea afacerilor internaționale (21%). În Republica Moldova, cele mai populare abilități sunt strategiile de atragere de fonduri suplimentare (48%), marketingul digital și social media (26%) și managementul și planificarea strategică (23%).
- Întreprinderile pe care le dețin femeile se limitează la numerar atunci când plătesc angajații și furnizorii, dar tind să instaleze terminale POS pentru clienți. 42% dintre femeile antreprenoare își plătesc angajații și furnizorii în numerar, în timp ce 37% preferă plățile cu cardul. Pentru Republica Moldova, aceste cifre sunt de 43%, respectiv 38%. Când vine vorba de clienți, plățile electronice sunt mult mai populare: 37% dintre respondenți au considerat că plățile cu cardul sunt cea mai frecventă metodă de a plăti pentru bunurile și serviciile lor, iar 42% au spus că preferă să primească plățile cu cardul de la clienții lor. În comparație, 35% dintre femeile antreprenoare au spus că cel mai des, clienții lor plătesc în numerar și doar 28% preferă să primească plățile în numerar de la clienți. În Republica Moldova predomină plățile cu cardul.
Următoarea etapă a parteneriatului Visa și Emerging Europe – care are obiectivul ambițios de a uni femeile antreprenoare din întreaga regiune în cadrul comunității She’s Next – este să le ofere o platformă de comunicare, consultanță, schimb de experiență, astfel încât femeile să-și extindă orizonturile afacerilor lor.